Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

ΟΧΙ στην ένταξη του τμήματος Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Φεβρουάριος 2021

 



ΟΧΙ στην ένταξη του τμήματος Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζεται η πρόθεση της Πρυτανείας να προχωρήσει στην ένταξη του Τμήματος Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών Αγωγής.

Το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (ΑΦΠΠΗ) χορηγεί πτυχία τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στους κατόχους τους, να διορίζονται σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για παιδιά προσχολικής ηλικίας από 0 έως 4 ετών και το επιστημονικό αντικείμενο, που διακονεί είναι η αγωγή και η φροντίδα των βρεφών και των παιδιών προ-σχολικής ηλικίας από 0 έως4 ετών. Δεν καλύπτει αποκλειστικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, αλλά και κοινωνικές ανάγκες όπως είναι οι ανάγκες των εργαζομένων γονέων και κηδεμόνων και η φροντίδα των παιδιών τους.

Η φοίτηση των μαθητών/τριών στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική και οργανώνεται με βάση το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου με σαφώς διατυπωμένους, κατά μαθη-σιακή περιοχή, σκοπούς μέσα στο πλαίσιο των γενικών και ειδικών σκοπών της προσχολικής εκπαίδευσης.


ΔΕΝ υπάρχουν λοιπόν απόλυτα συναφή και συγγενή αντικείμενα οπότε κανένα κέρδος δεν υπάρχει από αυτή την ένταξη που προτείνεται!

Αντίθετα μια τέτοια ένταξη τορπιλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών στην προσχολική εκπαίδευση και αλλάζει το εκπαιδευτικό τοπίο, διαταράσσοντας την σύνδεση του νηπιαγωγείου με το Δημοτικό σχολείο, τον ενιαίο χαρακτήρα της 14χρονης εκπαίδευσης, και την ποιότητα του Δημόσιου σχολείου που είναι ζητούμενο της κοινωνίας.

Καλούμε την Πρυτανεία να ανακαλέσει την πρόταση και να αναλογιστεί τις σοβαρές συνέπειες μιας τέτοιας πράξης.

Υπερασπιζόμαστε τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο και την αξία της προσχολικής εκπαίδευσης.

Αντιστεκόμαστε σθεναρά στην σκόπιμη υποβάθμιση της εκπαίδευσης και των εργασιακών μας δικαιωμάτων!

Ομάδα Νηπιαγωγών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου