Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Ημερίδα Ομάδας Νηπιαγωγών: εξ ΑΕ και Νηπιαγωγείο - Εργαλεία αξιοποίησης από την νηπιαγωγό Τάνια Μάνεση


Ακολουθεί το βίντεο από το εργαστήριο, για όποιον/α δεν πρόλαβε να το παρακολουθήσει.



    Όσον αφορά το πεδίο του νηπιαγωγείου και την λεγόμενη εξ ΑΕ, από πληροφορίες που συλλέγουμε παρακολουθώντας συζητήσεις, ημερίδες και  σεμινάρια, με εισηγητές ειδικούς του χώρου της εξ ΑΕ, καταδεικνύεται το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνώση, εμπειρία αλλά ούτε και έρευνα σχετικά με την εξ ΑΕ στο νηπιαγωγείο.

    Αυτό που  αναδεικνύεται ως πάρα πολύ σημαντικό είναι η δημιουργία του κατάλληλα σχεδιασμένου υλικού, το οποίο σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, για την ηλικιακή αυτή ομάδα θα πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένο, ευέλικτο, κατανοητό από το μαθητή και να εμπλέκει σε δραστηριότητα, δηλαδή αλληλεπιδραστικό.

    Γι' αυτό χρειάζονται προσεκτικά βήματα και κυρίως επιμόρφωσή μας σχετικά. Αυτός ήταν, από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να είναι και ο δικός μας προβληματισμός: για το πως προχωράμε, με τι υλικό και ποια μεθοδολογία, προκειμένου να γίνεται όσο το δυνατό καλύτερα παιδαγωγικά η διδασκαλία.

    Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν συμμερίζεται αυτή την αγωνία, η οποία είναι κοινή ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, εστιάζοντας μόνο στην δυνατότητα ύπαρξης και χρήσης του τεχνολογικού εξοπλισμού ως μοναδική και αποτελεσματική διάσταση της εξ ΑΕ.

 Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε σε αυτές τις συνθήκες και την προσωπική ουσιαστικά προσπάθεια της καθεμιάς μας, διοργανώθηκε αυτό το εργαστήριο με τη βοήθεια και την πολύτιμη εμπειρία μια εξαίρετης συναδέλφισσας, της κυρίας Μάνεση. 

    Παρουσιάστηκαν εργαλεία όπως το wakelet, padlet, power point, vocaroo, wheelofnames, genially, learning Apps, sway. Το σημαντικότερο όμως ήταν οι γνώσεις της, που μοιράστηκε μαζί μας, όσον αφορά τα καλά σημεία του κάθε εργαλείου και την αποτελεσματικότητα του καθενός ανάλογα με την σχεδιαζόμενη δραστηριότητα. 

    Επίσης ένα άλλο σημείο, πολύ θετικό κατά την άποψή μας, που προέκυψε από το εργαστήριο, είναι η ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων σχετικά με το θέμα, ανάμεσα σε συναδέλφους και συναδέλφισσες από όλη την Ελλάδα. 

   Σχετικά με το όλο εγχείρημα, αναμένουμε ανατροφοδότηση  με ιδέες, προβληματισμούς και προτάσεις.από όσους και όσες συμμετείχαν.

   Τέλος, αναλογιζόμενοι τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από το εργαστήριο ανανεώνουμε την πρόθεσή μας για τις επόμενες συναντήσεις και δράσεις της ΟΜΑΔΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ-ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου